Introduktion til Boliva

Bolivias Geografi

Bolivia ligger i den midterste del af Sydamerika, hvor det er omgivet af andre lande og derfor ingen kystlinje har. Det er det femte største land Sydamerika. Bolivia har mange forskellige slags natur og klima. Man kan finde alt fra tropisk regnskov i Amazonbæltet til alpine forhold i Andesbjergene. Derudover kan man også finde tørre dalsystemer og tropiske savanneområder. Højdeforskellene i Bolivia er store med bjergtinder på over 6000 meter i Vest og helt ned til 70 meter over havniveau i dalområderne i de centrale og vestlige del. Med sådan en stor geografisk variation har landet noget af den højeste biodiversitet – eller flest forskellige antal arter i verden!

De forskellige geografiske regioner

Bolivia kan beskrives ud fra 6 forskellige geografiske regioner: Andesbjergene, ”Altiplano”, Yungas, Højlandsdalene, Gran Chaco, og det tropiske lavland omkring Parana og Amazonområdet. Dem kan I læse mere om nedenfor.

Lavlandet

Lavlandet udgøres af to lavtliggende zoner i den østlige del Bolivia. Det nordlige Amazonas og det syd-østlige Parana

Gran Chaco

Gran Chaco regionen er placeret i den syd-østlige del af Bolivia i området, Santa Cruz. Det grænser op til Paraguay og Argentina.

Yungas

Yungas ligger på den østlige side af Andesbjergene og består af stejle lavere bjerge med et tykt skovdække.

Højlandsdalene

Højlandsdalene dækker over et område der ligger øst og sydøst for Altiplano med det mildeste klima i hele landet.

Foto Henrik Egede-Lassen

Altiplano

“Altiplano” betyder i virkeligheden ”plateau”, men området er ikke fladt og ligger højt  over havniveau.

Andesbjergene

Andesbjergene i Bolivia løber i den vestlige del af landet og består af to bjergkæde, én i sydlig retning og én der går i syd-østlig retning.

Bolivas landskab

 

Klimazoner i Bolivia

 

Klimaet i Bolivia er i højere grad defineret af hvilken højde det findes i af end af breddegraden. Man kan beskrive årstiderne i Bolivia som tørtid og regntid, som sker nogenlunde samtidig på tværs af landet. Derudover er der hele fem forskellige klimaregioner i Bolivia.

  • Andesbjergene og Altiplano med alpint og køligt klima
  • Yungas og Chapare, varmt og fugtigt stabilt klima
  • Højlandsdalene med temperært og mildt ”middelhavs” klima
  • Chaco med tørt, varmt og nedbørsfattigt klima
  • Lavlandet med fugtigt tropisk klima og oversvømmelser forekommer i regntiden

Regntiden begynder i slutningen af November og varer indtil slutningen af marts/ begyndelsen af april. Nedbørsmængden varierer afhængigt af geografisk område, men størstedelen falder i det tropiske lavland. Højlandet får kun lidt regn og mere nedbør i form af sne. Sneen falder så oftest i sommerperioden.

Befolkning

Befolkningen i Bolivia er på lige over 10 millioner, hvoraf de ca 60% bor i de store byer og 40% i landområderne. De byer og tilhørende opland som har flest beboere er hovedstaden La Paz, Santa Cruz og Cochabamba.

I højlandet i den vestlige del af Bolivia, den såkaldte ”Andes Altiplano” bor den største del af befolkningen omkring La Paz og Ouru. I dal-områder er det Cochabamba og Chuquisaca, der har flest beboere. I den nordøstlige del, det såkaldte ”Llanos” område, som er tropisk regnskov, bor der flest mennesker omkring Santa Cruz og Beni.

Bolivia har mange forskellige befolkningsgrupper. Der tales over 30 forskellige sprog og ca 60% af befolkningen er oprindelige folk, 30% er såkaldt blandede race og 10% er hvide. De mest talte sprog udgøres af spansk, quechua og aymara. Bolivia er også det mest fattige land i Sydamerika med ca 50% af befolkningen som lever i fattigdom og ca 33% der lever i ekstrem fattigdom. Fattigdommen er mest udbredt på landet, blandt de oprindelige folk og kvinder.

Politisk

Bolivia har været et demokratisk ledet land siden 1982 og deres præsident hedder Evo Morales Aima, som er den første valgt med en etnisk baggrund fra oprindelige folk, specifik Aymara folket der oprindeligt holder til i det vestlige højland.

Udfordringer

Naturen i Bolivia er truet af overudnyttelse af naturressourcer i industrien og minedrift. Det har resulteret i fx fældning af regnskoven og givet større ulighed mellem de folk der lever i og omkring skoven og som er afhængige af dens ressourcer. De oprindelige folk mister ikke bare deres levebrød men også deres traditionelle kultur og store viden om naturen samt dens forskellige arter der forsvinder. Derudover skaber det en række miljøproblemer, når skoven fældes fordi områderne bliver mere sårbare overfor de hyppigere klimatiske udsving som forårsager oversvømmelser og tørke.

Danmark-Bolivia Udviklingssamarbejde

 

Danmarks udviklingsarbejde sker gennem DANIDA, som har samarbejdet med Bolivia’s regering siden 1994. Da der er en tæt sammenhæng mellem Bolivias store klima- og miljøproblemer og fattigdom, arbejder DANIDA’s for, at de fattigste befolkningsgrupper oplever en økonomisk vækst, bedre rettigheder for oprindelige folk og kvinder samt bedre miljøbeskyttelse . Dette skal ske gennem bæredygtig udvikling til gavn for både naturen, klimaet og menneskene. DANIDA’s udviklingsprogram foregår derfor i tæt samarbejde med de oprindelige folk, så der skabes fælles løsninger de selv er med til at udvikle.