Bæredygtigt samarbejde med mikrolån og forsikringer til smålandbrug

Til værn mod vejrskader og klimaforandringer

To af de helt store udfordringer i højlandet i Bolivia er fattigdom og klimaforandringerne. Området er kun sparsomt befolket, da der er begrænsede ressourcer og en general tendens til at befolkningen koncentrerer sig i de bynære områder.

Danmark har et samarbejde med PROFIN (Programa de Apoyo al Sector Financiero), som er en boliviansk organisation med mange års erfaring med mikrolån og økonomisk støtte. Samarbejdet med PROFIN har to fokusområder: Først og fremmest at skabe et marked og salgsmuligheder for små subsistenslandbrug i de isolerede landdistrikter. For det andet består samarbejdet i en fond, der kan tilbyde forsikringer af småproducenter og landmænds afgrøder i landdistrikterne.

Projektet skal reducere skader og risici, som klimaforandringerne fører med sig, og som særligt gør livet og fremtiden usikker for de mindre landbrug. De små landbrug er særligt sårbare overfor frost, hagl, tørke og oversvømmelser. Vejret kan ikke bare ødelægge en hel høst, men også landmandens levegrundlag på lang sigt.

Gennem PROFIN samarbejdet får småbønder mulighed for at forsikre deres afgrøder. Det er en stor fordel hvis der fx kommer frost inden afgrøderne er høstet. Her skal der sættes ind med behandling indenfor 72 timer, for at kunne forhindre de værste frostskader.
Uden en forsikring til at kunne dække uforudsete omkostninger har landmanden ikke mange muligheder. Men forsikringen kan hurtigt hjælpe med de nødvendige penge det koster at redde høsten.

PROFIN tilbyder forsikringer inden for alt fra plantager med ferskener og druer, marker med kartofler og majs til producenter af æbler, chili, amarant, bønner og quinoa, blomster og kaffe.

Den økonomiske sikkerhed gør at bønderne tør tro og satse på at udvide og forøge deres produktion via større investeringer på længere sigt. Det er et resultat der kan være med til at vende udviklingen på landet og opmuntre de unge til at blive og styrke og forbedre deres produktion, i stedet for at de føler sig tvunget til at søge mod byerne.