Regnskovens gourmet mad

I Madidi Nationalparken i Bolivia, er en berømt gourmet kok, Kamilla Seidler fra La Paz rejst langt ind i regnskoven for, at udvikle nye spændende retter. Hun har opsøgt de lokale kvinder for, at få deres anbefalinger om de bæredygtigt høstede råvarer. Kvinderne kommer fra forskellige små samfund af oprindelige folk, der lever i nationalparken og sælger eksotiske planter som fx vild kakao og palmefrugter.

Det er ikke kun  kokke fra sydamerika’s gode restauranter der er interesserede i de bæredygtige produkter fra regnskoven. Der er også kommet forskere, folk fra naturbevarings-organisationer, politikere fra regeringen og fra DANIDA for at mødes i Madidi.

Formålet med mødet var især at vise de oprindelig folk, hvor vigtigt et økonomisk potentiale der er i regnskovens produkter, som de ved så meget om. Mødet tjente også til formål, at vise regeringens folk et alternativ til at rydde skoven for olie- og gasudvinding. Det er nemlig  et bæredygtigt alternativ, som både gavner naturen og Bolivias folk. De oprindelige folks viden gør lige pludselig ikke kun gavn og har værdi for dem selv. Den viden kommer nu både ud til folk i byerne, restauranterne og til forskere og udlandet og giver værdi tilbage til regnskovens folk, så deres levevis bliver bedre og kulturen bibeholdes.

Denne store interesse fra både forskellige grupper indenfor Bolivia og fra udlandet viser, hvor stort et potentiale der er i bæredygtige skovprodukter.

Forskerne har samarbejdet med de oprindelige folk om, at beskrive de mange forskellige arter der findes i Madidi Nationalparken. Det er et langvarigt projekt og har indtil videre stået på i 17 år!

Det har givet dem et utroligt stort overblik over de planter, svampe og dyr der findes og hvilke der kan spises eller bruges helbredende.

 

 

Den danske kok, Claus Meyer har startet både en gourmet restaurant (som hedder Gusto) og en velgørende organisation op i La Paz.  Den velgørende organisation arbejder med bæredygtig udvikling af både mennesker og fødevarer. De har hjulpet en række små caféer og kokkeskoler i gang i fattige områder, hvor de både uddanner folk og samler viden om lokale råvarer. Derudover arbejder de også for at skabe forbindelse mellem små lokale fødevaremarkeder og gourmet-restauranter.

Derfor er den kvindelige danske kok, Kamilla Seidler fra gourmet restauranten Gusto i La Paz på besøg hos kvinderne i Nationalparken Madidi. Hun udvælger forskellige ukendte produkter fra deres bæredygtigt høstede varer for, at finde nye måder at udnytte disse på i spændende retter.

Initiativet er blot ét eksempel på, hvordan regnskovens produkter kan have økonomisk langsigtet værdi, hvis de bliver forhandlet bæredygtigt.

Udfordringen ligger i at sprede viden om hvilken langsigtet værdi, der er i at forvalte regnskovens produkter bæredygtigt. Èn af de vigtigste er måske, at det hjælper med at forbinde det store isolerede og lavt udviklede regnskovsområde – som udgør næsten halvdelen af Bolivia – med større byer som La Paz og Santa Cruz.

Kokkenes initiativ og forskernes projekt viser, vigtigheden i at bygge bro mellem oprindelige folks viden, forskning og forretnings-ideer. Det kan bringe forbindelse mellem by og land  og skabe værdi begge steder.